söndag 26 augusti 2012

Höst på Runn

I lördags åkte vi ut med Pacific igen, Kjell jobbade lite på båtvagnen först så den är klar till upptagningen den 22/9. Vi åkte till Tyskö, där har vi aldrig varit förut. Calluna och Cabanera låg redan förtöjda i bryggan när vi anlände.

Det blev en trevlig eftermiddag och kväll med en del sol och värme och en del moln och kyla. Alla satt runt brasan och hade trevligt tills det var dags att gå in på Calluna för att spela Sverigespelet. Flickorna mot pojkarna var lagen och de andra vann. Grattis så mycket - vi tar er nästa gång!





Sov länge på söndag morgon innan det var dags för hemfärd. Stannade en stund vid Dejstolen innan vi åkte in mot hamnen. Nu tar det två veckor innan jag kommer ut på sjön igen, nästa helg har jag förmånen att få jobba! Sedan är det bara två helger kvar av den här sommaren - sommaren som aldrig kom - och långa hösten och vintern ligger framför oss!

Kräftskiva på Hellman

Lördagen den 18/8 hade vi bestämt med Frideborgs besättning att ha den årliga kräftskivan, den här gången blev det klubbryggan på Hellmansö.



Vi satt runt elden till sena natten och längtade tillbaka till värmen i kroatien.

Kjell och jag är helt övertygade att åka tillbaka till medelhavet, gärna Kroatien som vi bara utforskat en bråkdel av. Vad det blir för sorts båt vet vi inte än, men en segelbåt kan vi helt klart tänka oss igen fast vi inte provade att segla. Men att hyra en motorbåt som bara tuffar på i 6-7 knop verkar vara svårt, de vi hittat går betydligt snabbare - och drar då betydligt mera bränsle - än vad vi är intresserade av. Hyr vi en segelbåt har vi ju möjligheten att prova på att segla om vi vill. Nästa gång kan det ju bara bli ännu bättre, det underlättar väsentligt när man har mera koll och kan slappna av. Nu efteråt när vi tittat på sjökortet har vi sett andra möjligheter till rutter som vi kunnat göra, ställen som vi kunnat besökt.
 Men det får bli en annan gång - nästa gång!!

Kroatien dag 7 - hemfärden

Fredag 17/8:

Vaknade tidigt idag, det hade varit en varm och klibbig natt här inne i hamnen, ingen skön vind som svalkade oss. Nu var det bara att lpocka ihop det sista och grovstäda lite kvar på semestern, sedan kunde vi checka ut från båten och betala städning och diesel. Eftersom vi tankat dagen före i hamnen så ingick hälften av bränslet i båthyran så det blev bara 22 liter som vi skulle betala.

Efter en promenad hann vi med att sitta en stund i solen för att ladda upp oss inför den långa resan hem, den skulle ta 7 timmar eftersom vi först skulle flyga till Frankfurt och byta till ett flyg till Köpenhamn för att där vänta i 1 timme innan det var dags att äntligen flyga till arlanda.








Väntar på utcheckning!
Vi checkade ut 11:00 och gick dedan för att äta lunch på samma resturang som igår. En stor portion pasta med god sås skulle ta oss mätta ända till Köpenhamn var planen. 13:00 fick vi skjuts till flygplatsen och det var bara att säga: - Hejdå, Grabova. Tack för en fin vecka!!



Perfekt semestervistelse!


Planet till Frankfurt - början på hemfärden!



lördag 25 augusti 2012

Kroatien dag 6

Torsdag 16/8:
Idag var alla uppe ganska tidigt, Jimmy och Michael badade men jag och Kjell tyckte det var för mycket andra båtar i viken så vi avstod morgondoppet. Kjell hade kikat på sjökortet och hittat ett bra lunchställe 6 NM bort. Mellan stora ön Coiva och en liten ö, Fumija var det bara 4 m djupt och det passade oss utmärkt. Det skulle bli ett fint sista stopp innan hamnen.

Vi gjorde loss direkt efter frukost och styrde ut på Split kanal. Fint väder även idag och nästan ingen blåst 1-2 m/s. Nu gällde det att njuta fullt ut av våran sista dag till sjöss. Till slut kom vi fram till det lilla sundet och ankrade på 4,5 m djup. Fler än vi hade hittat det perfekta badstället, men det var inte trångt. Alla skyndade sig i vattnet och stannade där ett bra tag innan lunchen.

Svajviken söder om Maslinica.




 
När vi ätit blev det ett till bad och lite solning på däck innan vi fick lov att påbörja färden in till Kastela Marina, dit var det 12Nm så det skulle ta ett tag i de 6 knop som vi gled fram i. Vi fick lov att vara tillbaka före 16:00 för att kunna tanka idag, annars hade vi fått lov att göra det imorgon och tankstället låg utanför hamnområdet en bit bort. Vi hade bestämt att hinna dit i tid för att slippa jäkta imorgon. Vi fick en skön och fin sista tur in till hamnen. Alla sög ur det sista på resan.
 



När vi kommit in i Kastela viken där hamnen ligger fick vi återigen förmånen att se delfiner som hoppade och simmade, den här gången var det en stor och en liten och ganska när oss. Vi saktade ner farten och bara låg och väntade på delfinerna att hoppa. Vilken otrolig upplevelse, vi blev lite tårögda. Tänk vilka vackra djur!!


 
Alla körde den avslappade stilen in mot hamnen.



 
Vilket fint avslut på våran resa det blev. När vi närmar oss hamnen kommer det två sjöflygplan och landar precis bredvid oss, då blir det fullt på minneskortet i kameran så inga fler bilder förrän vi tömt det till datorn!
 
Kjell ringde hamnen när vi var en halvtimme bort och det stod en kille och väntade på oss vid tankstället. Tilläggningen gick utan problem och vi tankade 45 l diesel. Efter det var det bara de sista metrarna kvar in till kajplats där vi återigen skulle backa in. Men inga problen med en duktig skeppare med besättning och hjälp på land. Nu var vi oåterkallat tillbaka i hamnen och denna resa var slut, det var bara en natt kvar i hamn och sedan hem till Sverige igen.
 
Eftersom det bara var eftermiddag tog barnen och jag en promenad bort till en strand för att ta det sista doppet, skönt men vi föredrar vikarna ute till havs. Kjell och jag hann även med en tur runt hamnen för att titta på alla fina båtar. Vilka båtar det finns!!!!!
 
När vi plockat ihop det mesta på båten åt vi middag på resturangen som hörde till hamnen, pizza blev det. Efter det var det bara att krypa till kojs i hettan, det var stor skillnad här på land och ute bland öarna. Värmen var tryckande här och där ute svalkade det lite av vindarna. Vi längtade tillbaka ut på havet igen, men det får bli ett annat år.



onsdag 22 augusti 2012

Kroatien dag 5

Onsdag 15/8:
Imorse var det sorgset på Grabova, idag var den dagen då vi måste påbörja färden tillbaka till marinan. Vi fick försöka att göra det bästa av den tid som var kvar. Började med att ta ett morgondopp i ett stilla varmt vatten, kändes helt OK. Efter frukost var det dags att lätta ankar och styra fören mot Hvar dit vi bestämt att göra ett lunchbesök.






Utsikt från Kjells och min säng, det här såg vi varje morgon när vi vaknade!! Lätt att hoppa ur sängen! Idag fixade Kjell frukost, det blev melon och smörgås.






In till Hvar var det 7 NM som avverkades med motor på ett lungt hav. Vi såg många fina båtar som låg utanför hamnen, så många båtar hade vi inte sett förut på samma plats. I hamnen var det fullt så vi ankrade lite utanför och tog jollen in till kajen. Inne i Hvar var det nästan olidligt hett och det dröjde inte länge förrän vi längtade ut på havet igen, men först blev det lite sightseeing i det närmaste området och en pizza till lunch.




 När pizzan var uppäten var det definitivt dags att börja hemresan, nu var det svårt att förhala det hela mer, men ett bad hanns med innan avgång. Vi åkte ut ur Hvar och styrde norrut nät vi kommit ut på öppet vatten, vi siktade på västra delen av ön Solta, i en svajvik öster om Maslinica. 20 Nm hade vi framför oss, på ett hav som visade sig från sin bästa sida, det fläktade precis lagom och solen sken från en blå himmel. Helt underbart och fantastiskt tyckte vi alla och slöade och slappade så mycket vi orkade.
Här är en bild på en liknande segelbåt som vi hade, så här hade det kunnat se ut när vi kommit glidande stilla och tyst över vattnet, men det gjorde vi inte idag heller...................och troligtvis inte imorgon heller! Vi har kommit på att vi är alldeles för bekväma av oss och vill bara ta det lungt och inte behöva tänka på en massa rep och tåtar hela tiden. Fast visst är det tjusigt med segelbåtar för fulla segel och det var jätte kul när vi seglade med M/S Shamrock förra året, men då var vi med som "betalande gastar" och behövde inte tänka på allt själva.

När djupmätaren visade 90m så ville Michael bada, OK vi stannade ett tag mitt ute på havet och han dök i, men vi andra avstod tills vi kom in till grundare vatten. Timmarna bedrevs med mera slappande i solen och vi njöt hela tiden!
När vi kom fram efter 20Nm avklarade såg vi att det fanns bojar att förtöja i, även här kom det en kille i en jolle och erbjöd oss hjälp att förtöja vid en av hans bojar om vi åt på hans resturang senare på kvällen. Vi bestämde oss för att göra det fast vi hade tänkt att laga till något på båten. Det var en mycket fin liten vik och varmt och skönt i vattnet, lite för nära till de andra båtarna tyckte vi men det fick duga som natthamn. Efter att ha badat och tvättat håret i sötvatten - jag lyxade till det lite - så var det dags att ro in till land för att gå till resturangen.

Resturangen låg uppe på höjden med utsikt över viken.

  
Alla bestämde sig för att äta sallad, ingen var jättehungrig i värmen.



Natten blev den sista ute till havs, tråkigt men sant, imorgon måste vi åka in till Kastela Marina och tillbringa sista natten där. Vi satt kvar på resturangen en bra stund och bara njöt av den varma kvällen. Det var första natten som blev stökig, det festades på en del båtar omkring men jag somnade iallafall ovaggad. Det hade blivit tyst vid 2 tiden sa Jimmy som låg vaken.

Semestern har gått alldeles för fort, vi hade velat vara kvar flera dagar till, det här var den bästa semesterresan jag gjort och det kommer att bli fler av samma sort. Men vi har en dag kvar att ta till vara på bästa sätt och det ska vi!!




tisdag 21 augusti 2012

Kroatien dag 4

Tisdag 14/8:

Alla var uppe tidigt för ett svalkande morgondopp och lite snorkling innan frukost. Vi hade bestämt att åka in till Stari Grad för att fylla färskvatten innan vi fortsatte våran resa över havet.










Kjell (och jag med) var lite nervös eftersom det var första gången som vi skulle lägga till vid kaj och backa emot. Som tur var så var det inte många båtar i hamnen så vi fick gott om svängrum. Vi fick bra hjälp av personal på land och några i båten bredvid, Kjell backade in som ett proffs!!! Jag tog förtöjningslinan och gjorde fast i fören, det var mycket lättare än vad vi först trott. När det kom båtar efter oss så såg vi att de inte heller backade rakt och även de behövde en hjälpande hand från oss och folk på land. Kjell var nöjd med sin insats och jag tyckte han var jätteduktig.


Vi fyllde vatten och laddade batterier medans vi gick en promenad i Stari Grad. Handlade lite mera godis eftersom det blev uppätet igår kväll. Det var tur att det fanns en skylt utanför affären att man inte fick ta med pistolen in, tur att vi lämnade den hemma!!

En liten fönstershop!


Nu var vi trötta på landbacken och ville ut på havet igen. Vi gjorde loss och styrde ut mot öppnare vatten. När vi åkt en stund for jag upp och spanade ut över vattnet - vad var det? Något svart stack upp framför oss! DELFINER ropade jag och barnen kom uppfarande ur båten. Mycket riktigt, långt framför oss hoppade det 2-3 små delfiner. De passerade oss och försvann, men vi hann se de några gånger. Otroligt vackert, ingen av oss hade sett vilda delfiner förut.
Ser ni delfinen? Den finns där!



Vi hade sett ut en fin svajvik 10 NM bort och styrde västerut när vi kom ut ur Stari Grad viken. Lungt och behagligt idag, men seglingslusten ville inte infinna sig så vi gick för motor idag också.























Efter 1,5 timme kom vi fram till viken Duga och den dög bra tyckte vi. Vi ankrade upp en bit in och det låg bara en liten motorbåt längre in förutom oss. Längst in i viken fanns en strand med en byggnad, jag trodde någon bodde där men det verkade vara något sorts utflyktsmål. Vi badade och åt melonen vi köpte tidigare, den minsta hon hade, den vägde 11 kg!




Vi tog jollen in till stranden och det var en fejkstrand, gruset var ditforslat och allt var uppbyggt. Jimmy och Michael döpte den till "lilla Tailand" men den hette "Robinson beach" fick vi reda på senare. Det gick turer ut till stranden inifrån Hvar.



Efter middagen fick vi en fin solnedgång, men tyvärr inte i havet. Vi var nu alldeles ensamna i viken men Kjell hade frågat farbrorn i den lilla motorbåten om han trodde det var OK att ligga här eftersom det var öppet hav direkt utanför och alla andra som vi sett valt en vik bredvid. Efter lite språkproblem så sken han upp och sa "Sehr gut" och det tolkade vi som att det var OK.



Natten blev kav lugn och alla sov skönt ännu en natt, fast jag var upp ett par gånger och kollade, det kunde ju ha blåst upp och då hade det kommit vågor rakt in i viken.