fredag 16 augusti 2013

Kroatien 2013 dag 7, fredag. Sista dagen på Pomena:(

Nu är det fredag och den allra sista dagen börjar med solsken och värme. Idag var planen att åka till ett sund som är 4 m djupt där vi även fördrev tiden förra året. Där tänkte vi stanna till det var dags att ta oss in till hamnen. Resan dit tog bara 1 timme och motorn fick göra jobbet på ett kav lugnt hav.

Solen sken och alla njöt av de sista timmarna på Pomena. När vi hade ankrat upp började det blåsa 5-7 m/s. Vi badade en stund och sen gjorde vi absolut ingenting ett tag till Kjell såg att vi draggade och då flyttade vi till andra sidan och gjorde absolut ingenting en stund till. Vi hade 13 NM kvar av resan och eftersom det blåste så bestämde vi oss för att segla. Idag blåste det även åt rätt håll! Kanon!


 
 Vi lämnade sundet och hissade seglen, det blåst nu 7-11 m/s så det gick undan, vi kom upp i
 7,22 knop som mest och Pomela lutade rejält - skitkul på ren svenska!!

 
 
Fast vindarna var åt rätt håll så kryssade vi lite för att hitta de värsta vindbyarna och pressa Pomela upp i hiskeliga farter!! Alla hade riktigt roligt och skrek till då och då när det lutade lite väl mycket!!

Vi seglade hela vägen till sista sundet vi skulle igenom, det blev ca 12NM varav 4NM var i "onödan". det var mycket båtar som skulle in till hamnen idag så det var lite trångt på en del ställen. När vi skulle tanka blev vi utskällda av en italienare som tyckte vi trängde oss i kön av båtar, men eftersom vi hade hyrt av BavAdria så skulle vi till deras egna pump som låg längre in så det hade han inget för.
Han låg fortfarande kvar på samma ställe när vi tankat klart och var på väg ut!!
-HAHA tänkte vi, hyr av rätt företag nästa gång så slipper du stå i tank kö!!

Det blev en perfekt tilläggning vid kajen, Kjell har blivit mycket duktig att hantera båten, jag har inte vågat lägga till än, men styr gärna ute på havet och där det inte är allt för många båtar, jag tar ankaret och navigerar istället! Teamwork!

Nu ligger vi i Kastela marina och lyssnar på discodunk från en grannbåt. Vi ska sova en natt till på Pomena innan vi åker till Split flygplats imorgon 8:50 för att flyga tillbaka till Sverige.

Vi har återigen haft en fantastisk semester i Kroatien, det kan knappast bli bättre, det skulle vara att veckan innehöll flera dagar då, men det är väl svårt att ordna. Seglingen blir bara bättre och bättre, nästa gång - för det blir det absolut - så kommer det att fungera ännu bättre. Vi lär oss hela tiden - självstudier - och att segla har i Kroatien är en upplevelse som alla båtintresserade borde få uppleva. Det ÄR inte svårt - vi klarar ju av det!

Men att ha en egen segelbåt i kalla Sverige lockar inte det minsta, då föredrar jag Pacific. Vi hyr en i Kroatien istället där solen och värmen finns!

TACK! till Adriatic yatching: http://adriaticyachting.se/public/index.php för ett problemfritt upplägg av semestern. Från bokningen på båtmässan till transfern tillbaka till flygplatsen. Vi är helnöjda!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar