söndag 19 augusti 2012

Kroatien dag 2

Söndag 12/8 2012:
Alla tog en välbehövd sovmorgon efter gårdagens strapatser som vi skrattade gott åt medans vi åt en stadig frukost, idag skulle ingen bli sjösjuk pga att vi ätit dåligt.
Det blåste fortfarande men inte lika kraftigt som igår, men vi låg kvar i viken för att invänta väderrapporten som marinan skickade oss varje förmiddag under veckan.

Kjell, Jimmy och Michael bestämde sig för att ta ett bad innan avgång, men jag ville vänta tills vi kom på grundare vatten. Det var 25 m djupt i viken där vi ankrat.




Efter badet var det påbörja dagens etapp över Hvar kanal. Natthamn idag var planerad till svajviken Zavala som ligger på östra sidan i inloppet till staden Star Grad. Enligt väderrapporten idag skulle det blåsa 4-6 m/s med 1-2m höga vågor, nästan stiltje tyckte vi som var van vid betydligt hårdare väder!

Färden över kanalen gick perfekt, solen sken och alla mådde prima. Vi blev omåkta av stora färjor som drog upp lite svall så vi fick guppa lite idag också.






Den efterlängtade horisonten visade sig också. Vi tog några fina bilder för att minnas den!!


Rak och fin horisont för Lars!!!










Efter att ha avverkat ca 12 NM över stort vatten och en avslappnad stil var vi framme vid den fina lilla viken som vi skulle ha som natthamn.





När vi åkte in i viken såg vi att det var bojar utlagda, vad gör vi nu? Hur skulle jag nå ned till bojen från fören? Kankse skulle det gå om jag försökte ta den från aktern? Efter lite funderingar fram och tillbaka löste sig problemet alldeles av sig själv. Det kom nämligen en gummijolle med en kille i som frågade om vi ville ligga i "hans" vik.
- Ja tack, gärna, sa vi. Han visade oss en boj och hjälpte till att förtöja. Det kostade 100 kuna/natt och då tog han hand om soporna också. Perfekt!

Vi lagade lunch direkt, sjön suger verkligen, idag var det ostomelett som stod på menyn och alla åt med god aptit. Nu var det dags för det stora premiärdoppet för Marie. Eftersom min flytförmåga är katastrofal så var det flytväst på!



När vi snorklat och bara legat och njutit av det underbara varma fina vattnet var det åter dags att inta en avslappnad position i solen på däck. Vad vi älskar sol och värme!!

Jag och barnen blev glassugna av allt solbadande och jag sa till Kjell att det fanns nog en liten kiosk uppe på land. Vi tog loss jollen och rodde in. Mycket riktigt fanns det glass, men att kalla den lilla mysiga resturangen för kiosk skulle nog inte vara uppskattat av ägaren. Vi beslöt oss för att äta middag där senare ikväll.

Grabova på svaj i Zavala
 19:00 rodde vi tillbaka till land för att äta middag, fisk skulle det bli, kommer inte ihåg namnet just nu. Resturangköket bestod av en stor vedeldad grill och allt lagades till vid beställning.





Kjell med sin efterlängtade Pivo

Vi fick en fantastisk kväll med god mat och en härlig atmosfär.




Vi beslöt att ta en promenad in till Star Grad imorgon som ligger ca 2 km bort, men först väntade ett kvällsdopp och en lång skön natt i en lugn och stilla vik, tryggt förtöjda vid en boj.

Efter en sådan här fantastisk dag så tycker alla att Kroatien är fantastiskt och semestern är underbar.
Dock har vi inte hissat några segel idag heller och vi har nog insett att några seglare är vi inte, men det går lika bra att tuffa runt stilla och behagligt med motor fast man har en mast på båten. Vad vi sett av andra segelbåtar så är vi inte ensamna om att inte ha seglen uppe, så det kommer förmodligen att vara så resten av resan. Men hur det blev med det berättar jag om sen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar